Meta критикува Apple за рекламната й политика

Марк Гърман, Bloomberg

17:00 | 27 октомври 2022
Обновен: 21:32 | 27 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Преди 2г. Apple обяви функционалността ATT, App Tracking Transparency.

Преди да позволи на някое приложение да следи потребителите през различни апове и сайтове с цел реклама, Apple съобщава на хората да това.

Apple казва, че дава право на потребителите изрично да разрешат сами дали да бъдат следени за реклама. Звучи просто.

Но от гледна точка на Meta, Snapchat, Twitter и други платформи, това прави техните реклами доста по-слаби, следователно рекламодателите ще плащат по-малко и Facebook и останалите ще печелят по-малко.

Интересно ми стана как вчера Facebook мина в офанзива по отношение на последните промени в правилата, преди да обяви отчета, който видяхме как силно разочарова Уолстрийт и инвеститорите.

Но разбираме от Meta и други хора, с които говорихме, че последните промени, свързани с предупрежденията на Apple са донесли 30% намаление при определен вид реклама като Буст във Facebook и др. Няма да има сериозно отражение поне за Meta.

Доколко тези промени при Apple засягат Facebook или Instagram и доколко Apple се възползва от тях?

Засега от финансова гледна точка Apple няма полза от тези промени по никакъв начин. Компанията работи по собствената рекламна програма. Сега може да се открие в AppStore. Добавят видео рекламни слотове. Това обаче не засяга Meta. Не какво преди, когато Meta имаше право да рекламира в AppStore.

Apple иска да вкара реклама в приложенията с карти. Това също не засяга Meta, защото Apple ще бъде единствен доставчик на реклама на тази платформа.

Така че Apple няма директна полза. Meta обаче определено губи.

Помните ли как преди няколко години имаше някаква оценка за едни 10 млрд долара щети от това. Някои казаха, че тези 10 млрд долара са свързани с VR-подразделението. И загубите там се трупат.

Така че не е много ясно колко губят тези компании.

Определено има финансови последици.

Дори снощи бях на конферецията в Лагуна Бийч и Крег Федериги, старши вицепрезидентът за софтуер, който бе в центъра на разработването на ATT и други функционалисти за опазване на личните данни, бе запитан за това. Каза, че не оценяват финансовите последици за други компании, когато потребителите използват тази функционалност и че явно защитават потребителите.

Скептиците питат дали самата Apple не разполага с всички тези данни и дали не планират да си направят своя социална или рекламна платформа с цялата тази информация, до която вече не дават достъп на други компании?

Много основателен въпрос. Аз съм питал точно това на конферентни разговори, в които съм участвал наскоро. И говоря за това в PowerOn и който иска може да се абонира на Bloomberg.com.

Вярно е, те самите си правят рекламна платформа. Искат да пускат реклами в TV+, могат теоретично да вкарат реклама в iTunes, AppleMusic и много други услуги.

Вече и AppStore става по-рекламен. Apple Maps както казах, също ще има реклама.