Латвия подкрепя 75 базисни пункта повишение на лихвата, част 2

Мартинс Казакс, член на Управителния съвет на Европейската централна банка и на Централната банка на Латвия

15:56 | 4 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

А колко агресивни трябва да бъдат и мерките, Мартинс? Гледам индекса на потребителските цени. Знам, че в Латвия са някои от най-високите нива в Еврозоната, 21.5 процента. Но политиката трябва да бъде определена за цялата Еврозона. Какъв е приносът на количественото затягане? Чухме Кристин Лагард кога трябва да започнат тези дискусии. Но кога според Вас трябва да започнат?

Всеки трябва да си направи домашната работа. Трябва да ги обсъдим сега, но това не означава, че трябва да ги обявяваме вече като стъпка, която правим.

В настоящия момент, ходът с повишаването на лихвените проценти е по-подходяща стъпка. А след това към края на годината, разбира се, възможността за пускане на елементи на количествено затягане би била по-зряла.

Но при всички положения ще трябва да ги съобразяваме спрямо инструментите на баланса, защото ще искаме да работим повече със заема и с кривата на доходността.

Очаквате ли натиск, относно това, което Анна има предвид, че други части на Европа ще имат проблеми с по-високите лихви? Италия е изправена пред подновен натиск на пазара на облигации след резултатите от изборите. Означава ли това, че ще разгърнете инструмента за защита на трансмисионния механизъм, TPI?

Инструментът за защита на трансмисионния механизъм не е за всички видове нестабилност на пазара, тъй като са нужни определени условия, за да бъде включен и изключен. Ще има нужда от него на финансовите пазари. Ще го имаме пред вид.

Но политическите промени, които засягат политиките, не е задължително да отговарят на пазарната волатилност, която не е базирана на фундаменталните фактори. Винаги имаме инструмента на защитния механизъм на разположение. Но това не означава, че ще бъде използван във всеки един случай.

Ако в момента разглеждаме финансовите пазари, връщам се към увеличението на лихвите, видяхме, че 50-те базови пункта, 75-те базисни пункта бяха приети от пазарите сравнително уверено. И това също така ми дава увереност, че 75 базисни пункта биха били подходящ избор за следващото ни заседание.