Бремър: Русия ще загуби повечето анексирани територии

Йън Бремър, основател и президент на Eurasia Group

15:00 | 4 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Територията, която Путин анексира, нея руснаците дори не е контролират изцяло. Мисля, че за пръв път в историята можем да го кажем.

Те сега казват, че още не са решили кои територии анексират в две от четирите области.

В Херсонска и Запорожка област – отчасти защото военните действия все още продължават. В другите две – Донецка и Луганска област казват, че са сигурни, защото са в границите от 2014г.

Вижте, всичко това е пропускане на основния въпрос – руснаците драматично ескалираха ситуацията в последната седмица. Свикаха още 300 хиляди резервисти в мобилизация, която Путин не искаше да прави, бавеше се с нея, защото това е изключително непопулярно в Русия.

Практически казват, че тези територии, които сега окупират са минималния залог. Ние сега ги притежаваме, казват руснаците, и ако искате да преговаряте, започваме от тук.

Това прави почти невъзможно да се мисли за преговори с украинците в краткосрочен и средносрочен план. Но освен това притиска Путин в ъгъла.

Защото той ще загуби голяма част от тези територии, които смята заради хората там, че са руска територия. И ще трябва да реагира.