ЕБВР за развиваща се Европа и кризите, част 1

Беата Яворчик, главен икономист на ЕБВР

15:00 | 30 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Да започнем с руския газ, обвиненията за саботаж на Северен поток и заплахите на Русия да прекъсне останалия газ през Украйна. Какво ще означава това за вашите прогнози за икономиката на този район на Европа?

След изненадващо силна първа половина на годината последиците от енергийната криза се усещат в развиващите се страни Европа. При сценарий без газ от Русия, ситуацията ще се влошава още повече. Това означава, че в сравнение с нашата базова прогноза, ръстът на БВП ще бъде по-нисък с 1,3%. Развиващите се страни в Европа може да се окажат в дълга и дълбока зима.

Какво значи дълбока? Колко лошо може да стане, ако вредите продължат още? Има толкова много спекулации защо е станало това. Колко грозно може да стане?

Много от развиващите се страни в Европа разчитаха силно на природен газ за производство на енергия за отопление. Около три-четвърти от производството в Унгария или в Сърбия е от природен газ. Отоплението на жилищата ще бъде трудно.

Цените на природния газ са вече на исторически високи нива в Европа. Те не са прехвърлени върху домакинските разходи на дребно за отопление. Ако нещата се влошат, това означава не само недостиг, но и по-висока инфлация.