Самърс: Сътресенията са необходимото лекарство, включващо рецесия

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

13:30 | 27 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Голямата новина миналата седмица дойде от Фед. Каква е вашата реакция на направеното и казаното от тях?

Мисля, че те се движат в необходимата болезнена посока. Ясно е, че те демонстрират решителност по отношение на инфлацията, признават, че не можеш  с лекота да спреш кола, която се движи с превишена скорост и всичко това е добре дошло. Все още са твърде големи оптимисти относно това колко лесно ще бъде всичко.

Прогнозата им за пик на безработицата при 4,5%, дори и за спад на безработицата, дори и за спад на инфлацията до 2% ми се струва много оптимистична. Много оптимистично прозвуча и отклика на министър Йелън.

Добре е да се надяваме, но няма да прогоним инфлацията при настоящите ѝ нива от системата без значителни сътресения.

Никой не може да е доволен от подобни сътресения, да ги желае или да е доволен да види някого безработен, но необходимото лекарство за сегашното ни състояние вероятно включва рецесия -  нещо което и председателят Паул все по-отчетливо признава.

Радвам се да видя, че Фед се настройва спрямо посоката на необходимостта от повече затягане и признанието, че за съжаление това затягане ще има последици каквито ние обсъждаме в предаването вече една година.

Смятам, че все още има известно подценяване на онова, което ще е необходимо като затягане. Но в момента политиката е много по-близо до настоящите очаквания на пазара и до подходящата позиция. Сега пазарите очакват лихвите по федералните фондове да бъде 4,75% през следващия май.

Преди по-малко от една година те прогнозираха, че лихвата ще бъде нулева или близо до нулата. Това е огромна промяна, но когато си толкова изостанал от кривата колкото беше Фед, то наистина трябва да удариш спирачките с всички сили.