Защо настъпи хаос в пътуванията във Великобритания

Шарлът Райън, Bloomberg

16:30 | 29 юли 2022
Преводач: Мария Попова

До момента, това лято във Великобритания е помрачено от отменени полети, дълги опашки при Дувър, стачки на влаковете.

Какво се случва в Дувър?

Пристанището в Дувър е ключово за достъпа до Европа, а очевидната промяна е, че след Брекзит има допълнителни проверки. Миналият уикенд имаше съобщения, че някои хора са чакали цели 11 часа.

Само Брекзит ли е виновен?

Великобритания твърди, че не това е проблемът

Лиз Тръс, министър на външните работи каза, "Факт е, че френските власти не са ангажирали достатъчно хора на границата. Аз съм във връзка с френските власти и ясно съм заявила, че те трябва да предприемат действия."

Например, миналият петък Франция ни съобщи, че сутринта са имали проблеми с персонала. Проблеми имаше и със затварянето на някои пътища около Дувър, което влоши ситуацията. Но това, което се случва сега, а не се случваше преди Брекзит са проверките на паспортите на всеки един пътуващ.

Каква е причината за закъсненията по летищата?

За разлика от други правителства, по време на пандемията британското не подкрепи пряко някои индустрии като авиацията. В резултат, станахме свидетели на много уволнения в сектора. В някои случаи, като например хората, които обработват багажа на Хийтроу повечето напуснаха индустрията.

Същият ли е проблемът и при влаковете?

При тях нямаше масови уволнения, но имаше замразяване на заплатите, което означава, че вече няколко години заплатите им не са увеличавани. Освен това има искания за модернизиране на британския железопътен транспорт, а в някои случаи това означава намаляване на персонала и ръководните позиции. Профсъюзите искат и защита на работните места, а също и защита на условията на работа.