Джентилони: Базовият сценарий е по-нисък ръст и по-висока инфлация, част 2

Паоло Джентилони, европейски комисар по икономиката

20:00 | 15 юли 2022
Обновен: 23:06 | 15 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Но само да се върнем на въпроса за валутния курс и как той се отразява на европейската икономика. Предполагам, че сте направили изчисленията за инфлацията при по-висок валутен курс, т.е. когато доларът е бил по-слаб, а еврото беше по-силно, вече няма да е така. Мога ли да предположа, че има риск от повишаване на курса, ако останем с валутата на сегашното й равнище спрямо Вашата прогноза за инфлацията?

Нашата прогноза за инфлацията силно зависи от цените на суровините и най-вече на енергията. Ако погледнете само енергийния компонент на инфлацията, той сега е 42%. А енергийният компонент на инфлацията в началото на миналата година беше отрицателен. В икономиката на ЕС основният двигател на инфлацията не е прегряването на икономиката. Това са цените на суровините и по-специално цените на енергията. Нашата оценка е, че сега сме достигнали върха на инфлацията, която през това тримесечие ще бъде 8.3% и прогнозираме, че през последното тримесечие на годината тя ще започне много бавно да намалява. Това, разбира се, също е свързано с развитието на отношенията с Русия и руския газ. Това е основният двигател на инфлацията.

Г-н комисар, министърът на икономиката на Германия предупреди, че страната е изправена пред забележимо помрачени перспективи за втората половина на годината. Какви са шансовете за рецесия в Европа през тази година?

В тези мътни води, в които се движим не трябва да губим от поглед факта, че все още изпитваме и положителните тенденции на повторното отваряне на нашите икономики. Така че ние имаме две различни сили, които се сблъскват с тях. Едната е положителната тенденция на отварянето с натрупаните спестявания, при пазар на труда с най-ниското ниво на безработица в нашата история. И в същото време имаме война. Имаме високи цени на енергията и висока инфлация. В момента тези две сили се балансират и ние не сме на отрицателна територия. Така че не бих предложил да се използва ситуацията от 70-те години, войната на Йом-Кипур, енергийната криза, рецесията, стагфлацията. Бихме могли да стигнем до тази ситуация. Но все още не сме стигнали дотам. Все още сме с ограничено ниво на растеж.

Вижте ТРЕТА ЧАСТ на видеото.