Разговор с президента Токаев, част 1

Касим-Жомарт Токаев, президент на Казахстан

19:30 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Надявам се следващия път като се видим да бъде в Казахстан. Вие имате много специални познания, които да споделите с аудиторията. Познавате Путин. Какво ние на запад не приемаме или не признаваме до степен, до която Путин би достигнал?

Трудна тема за разговор, особено за лидера на Казахстан, който се радва на близки отношения с Русия и с Украйна. Ние сме много загрижени за това, което се става в Украйна, но в същото време вярваме, че преговорите трябва да продължат.  Казахстан като близък приятел и на двете държави ще може да предостави нашите собствени възможности, нашите собствени шансове за сближаване на двете държави в конфликта.

Какво ще сложи край на конфликта и установи форма на мир, според Вас?

На първо място добрата воля на двете държави, но в същото време подкрепата на международната общност. За съжаление международната общност е разделена.

Съветът за сигурност е една тъжна история. Никога преди Обединените нации не са били в толкова лошо положение.

Помним времето на Студената война, преди много години. Дори по време на студената война Обединените нации са били много по-обединени, отколкото сега. Затова съм много загрижен за това, което ще се случи с Обединените нации в бъдеще. Но съм силен привърженик и вярвам в многостранността.

Вярвам, че международната общност трябва да се обединява много повече, за да покаже своята солидарност и, разбира се, да оказваме положително влияние върху държавите, така че да можем да ги обединим, за да постигнат мир.

Кога за последен път говорихте със Зеленски?

Познавам много добре президента Зеленски. Срещнах се с него в Организацията на обединените нации преди две или три години. Проведох телефонен разговор веднага след като започна тази ситуация в Украйна.

А напоследък?

Напоследък не, честно казано. Но искам той да знае, че Казахстан е изпратил хуманитарна помощ за Украйна, за народа на Украйна.