Ердоган обеща ЦБ на Турция да продължи да сваля лихвата

Ришаат Саламат, Bloomberg

11:00 | 7 юни 2022
Обновен: 15:41 | 7 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че правителството му ще продължи да намалява лихвите, въпреки повишаващата се инфлация. Централната банка остави лихвата на 14% от декември. Годишната инфлация в Турция се ускори до 73% за май. Какво става с валутата? Нейният спад се ускори след коментарите на Ердоган и сега турската лира е най-зле представящата се сред развиващите се валути.

Администраторът на Хонконг каза, че ковид ограниченията остават без промяна поне до края на юни, след като броят на случаите на е на 6-седмичен връх. Кари Лам каза, че правителството се очаква да се събере, за да обсъди плановете за евентуалната шеста вълна заради огнища, свързани с някои училища, макар че занятията в клас са прекратени. Въпреки пика в случаите, хората, приети в болница и смъртните случаи остават сравнително малко.

Президентът на Шри Ланка каза, че ще приключи оставащите 2г от мандата си, въпреки месеците на протести с искане на оставката му. Президентът даде интервю за Bloomberg и каза, че няма да се кандидатира за нов мандат, но че няма да си отиде като провалил се лидер. Хиляди демонстранти са пред президентската резиденция от средата на март и го обвиняват за най-лошата в историята на Шри Ланка икономическа криза.

Сингапур напредва с плановете за промяна на ръководството на страната. Министърът на финансите стана вицепремиер. 49-годишният Уонг става един от двамата заместници на премиера и ще изпълнява длъжността при отсъствието на министър-председателя. Уонг оглави своята партия през април, но не е ясно засега кога ще встъпи  в длъжност.