PBOC обеща да повиши доверието

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 31 март 2022
Обновен: 11:09 | 31 март 2022
Преводач: Мария Попова

Китайската централна банка обеща да увеличи доверието и да осигури по-голяма подкрепа за икономиката след появата на най-големите ковид огнища от началото на пандемията. След последното си заседание от банката заявиха, че ще има по-далечен хоризонт и ще разшири програмата си за кредитиране на малки и селски бизнеси. Икономистите намалиха прогнозата си за растежа на Китай заради тревогите около епидемията.

Русия ще отмени забраната за къси продажби на акции днес и ще прекрати една от мерките по спиране на спада на пазара след рекордно продължителното му затваряне. Централната банка каза, че времето за търговия на акции ще бъде удължено от 4 часовите сесии до обичайните 9 часа. Ограниченията за търговия с книжа от чужденци остават в сила.

ОПЕК+ може да изключи прогнозите за производството на петрол обявени от Международната агенция по енергетика след месеци  на взаимни критики. Запознати с проблема заявиха, че той ще бъде обсъден на срещата на ОПЕК+ днес. Този ход ще промени структурата на производствените прогнози в месечния отчет на картела, който се използва за оценка на изпълнението на квотите.

Великобритания ще изтегли свои водещи съдии от върховния касационен съд в Хонконг, защото ако останат там има риск да бъде легитимирано подтисничеството. Според външния министър Лиз Тръс, ситуацията е достигнала повратна точка със системното подкопаване на свободата и демокрацията. Великобритания изпраща свои съдии вХонконг след връщането му на Китай през 1997.