Airbnb цели настаняването на сто хиляди украински бежанци, част 3

Браян Чески, директор на Airbnb

21:42 | 4 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Последният път, когато видяхме такава голяма и щедра оферта от страна на компанията Airbnb беше по време на афганистанската бежанска криза. Какви са поуките от тогава, които прилагате сега? Какво научихте от този опит, което ще ви помогне при следващото голямо усилие, което ръководите сега?

Да, поехме ангажимент, когато хуманитарната криза избухна и все още хиляди хора бягаха от Афганистан. Казахме, че ще осигурим жилища за 20 000 бежанци от Афганистан. Към днешна дата всъщност сме настанили 21 300 и увеличихме целта си на 40 000.

Голяма част от наученото от нас е просто да разясняваме на потенциалните бъдещи домакини, както и да разкажем на хората по целия свят, в този бяха Съединените щати, но сега това ще бъде в централна и източна Европа и потенциално в Западна Европа. Който може да помогне, можете да отворите дома си. А ако хората, които гледат не живеят в централна и източна Европа, те все още могат помогнат, като отидат на Airbnb.org и дарят средства.

И така, колко сте готови да похарчите за тази инициатива по-специално? Очевидно сте дали много щедър принос днес. Колко голям ще бъде?

Трудно е да се каже. Донорите на Airbnb харчат десетки милиони долари. Не е ясно колко ще струва, защото начинът, по който работи, е домакинът да има възможност или да предложи дом безплатно. Те могат да предложат дом с отстъпка или могат да предложат жилището си без отстъпка.

Така или иначе ние плащаме за каквото и да е. Жилищата не са безплатни, защото това жилище трябва да е безплатно за бежанците от Украйна. Така че ние не знаем колко жилища ще бъдат предложени безплатно или с отстъпка. Но не се съмнявайте, че Airbnb.org ще изразходва значителна сума в подкрепа на тази криза.