Airbnb цели настаняването на сто хиляди украински бежанци, част 2

Браян Чески, директор на Airbnb

21:40 | 4 март 2022
Обновен: 23:44 | 4 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Знам, че Airbnb има значителен брой обяви в Украйна, като се има предвид броят на краткосрочните жилища под наем, които виждам в Киев, Лвов, Одеса. Имате ли служители в Украйна и какъв е статутът на операциите ви и на домакините там?

Нямаме значителен брой служители в Централна и Източна Европа. Предимно сме в определени центрове. Сега, както си представяте, имаме хиляди обяви в държави в цяла Централна и Източна Европа.

И така, нашият голям фокус в момента е върху два големи приоритета. Номер едно, опитваме се да се уверим, че нашият домакин и нашата общност са в безопасност. Вършим много работа с нашите домакини в страните от централна и източна Европа.

Вторият ни фокус е да се опитаме да настаним колкото се може повече бежанци.

Емили, цялото това усилие по повод бежанците започна преди три-четири дни. Миналият четвъртък-петък стана ясно, че стотици хиляди хора бягат от Украйна. И така, ние работихме през целия уикенд до вчера, за да успеем да мобилизираме тези усилия.

Няколко компании се самосанкционираха и оттеглиха бизнес операциите си в Русия. Току-що видяхме, че Apple спира всички продажби на продукти в Русия. Знам, че Airbnb също има редица обяви в Русия. Ще обмислите ли да спрете дейността си там? Какви разговори водите?

Както можете да си представите, в момента сме претоварени, защото поехме огромен ангажимент да настаним до 100 000 бежанци. В този смисъл ще кажа две неща.

Първо, че ще си сътрудничим с американското правителството. В постоянен контакт сме с тях и подкрепяме всички санкции, които възнамеряват да наложат.

Второ, както практически въпрос, много от санкциите, наложени на руските банки в Русия ограничиха способността ни да правим бизнес, способността на хората в Русия да получават пари и да плащат. Така че на практика много от нашия бизнес вероятно ще бъде спрян само поради невъзможността да се плаща. Но разглеждаме други стъпки. Както можете да си представите в момента просто решаваме проблемите.

Вижте ТРЕТА ЧАСТ на видеото.