LSE спря от търговия 28 компании от Русия

Дейвид Шимър, директор на LSE

18:00 | 3 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ще спрете от търговия ли всички руски акции на борсите си? Вече ги извадихте от FTSE, но дали ще бъдат замразени или делистнати? Ще има ли компании, с които ще прекратите отношения? Искаме повече яснота.

Това е динамична ситуация с въведените от правителствата по света санкции на ниво, което няма прецедент. FTSE Russell обяви, че ще извади листнатите руски акции от индексите и понеже казах, че ситуацията е динамична, Лондонската фондова борса спря от търговия 28 компании от Русия.

Така че работим по въпроса активно с регулаторите и властите по изпълнение на санкциите, но нещата бързо се променят.

От ден на ден е различно.

28 – това ли са всички руски дружества на Лондонската фондова борса? Или не всички. Кажете ни последните новини.

Вярвам, че това е пълния списък на руските компании и депозитарни разписки на Лондонската фондова борса.

Научихме от министъра на икономиката, че сега има силен морален императив за британските компании да изолират Русия. Вие предприехте мерки, както казахте. Но какво означава според вас? Дали финансовите услуги разбират какво се очаква от тях? Ясно ли е?

Ще ви кажа как ние в LSE го разбираме.

Ние работим с критична пазарна инфраструктура, която е важна за клиентите и пазарите по света, включително Лондонската фондова борса, клиринговите къщи в Лондон и Париж, индексите FTSE, Russell, но и бизнеса с анализ на данните, който обслужва клиентите ни по света. Включително и чековете, на които банките, фирмите за разплащания, корпорации и правителства по света разчитат за проверки на лица, които може да са санкционирани.

Това е област, в която екипът работи буквално денонощно, за да сме сигурни, че всички нови санкции са приложени  към всички нови лица, обявени в последната седмица. Ние активно работим с регулаторите и други власти, за да приложим санкциите в различните области на нашия бизнес, понеже сме оператор на критична глобална инфраструктура.