Gas Vista за скъпия газ в Европа, част 1

Лесли Палти-Гузман, основател и президент на Gas Vista

12:08 | 14 януари 2022
Обновен: 12:31 | 14 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Пренасочват ли се доставките с втечнен природен газ? Ще бъдат ли достатъчни, за да се преодолее енергийната криза в Европа?

Тенденцията определено е към пренасочване на повече доставки с втечнен природен газ към Европа този месец и следващите месеци.

Около 8 млн. тона втечнен природен газ са насочени към Европа между последната седмица на декември и следващите три седмици.

Това са чудесни новини. Как ще се отрази на ценообразуването и дали ще е достатъчно зависи и от времето, както и предполагам от действията на Газпром през следващите седмици.

Какво очаквате от Газпром през следващите седмици? Това е големият въпрос, заедно с времето. Така че нека първо да поговорим за Газпром. Шефът на Международната енергийна агенция каза, че може би Русия е изострила зимната газова криза в Европа. Смятате ли, че ще видим някаква промяна в политиката на Газпром?

Това е въпрос за трилион долара. Газпром е непредсказуем и именно това разтревожи пазарите с всички потенциални сигнали, които Газпром биха могли да предизвикат – нивата на запасите на газ в Европа, графиците на пълнене на хранилищата, съобщенията от Кремъл...

Може би си спомняте, че през октомври Владимир Путин каза, че ще стабилизира пазара. Това не се случи. Но всеки път, когато се появи съобщение от Газпром или Кремъл, има спад или повишение на TTF. Това по същество потвърждава, че Газпром и Кремъл все още имат изключителна роля на газовия пазар в Европа. Техните ходове влияят на цената, запасите на използваното гориво. И те си играят с тези сигнали.