Gas Vista за скъпия газ в Европа, част 2

Лесли Палти-Гузман, основател и президент на Gas Vista

12:06 | 14 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Лесли, защо Русия не е в състояние да запълни тръбопроводите? Газпром не може да ги запълни заради собствените си нужди и проблеми с доставките или защото ги използват като политически инструмент?

Кремъл няма много независими източници на производство. Имат си собствените вътрешни от газ, разбира се. Но стана ясно, че нямат проблеми с изпълнението на дългосрочните си договори.

Проблемът е в това, че ограничават ежедневното количество наличен газ на спотовите пазари. Така че те имат възможност да изпълняват дългосрочните си договори, но не и краткосрочните доставки. Което повдига въпросът защо са в състояние да спазват едното, но не могат да спазват другото?

 

Какво ще се случи през следващата зима? Как мислите, че ще изглежда ситуацията през септември-октомври следващата година? Докъде ще се напълнят хранилищата или това е нещо, което ще трябва да вземем предвид и през следващата зима? И последиците за инфлацията са нещо, за което трябва да започнем да мислим сега.

Мисля, че все още ще сме свидетели на много нестабилни цени на газа през следващите месеци. Заради фактора Русия, но и другите доставчици, особено на втечнен природен газ, които влияят на европейския газов пазар, на икономическото възстановяване на Европа и прогнозата за търсенето на газ в индустриалния сектор. Разбира се, и на електроенергията. Но не трябва да забравяме и транспортния промишления сектор. Така че по принцип мисля, че ситуацията ще се подобри, но все още очакваме известно време да има високи цени.