Джейн Харман: Байдън най-после е в синхрон със съюзниците

Джейн Харман, почетен президент и член на Центъра Уудроу Уилсън

22:20 | 11 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Зам.-държавният секретар Уенди Шърман се срещна с руския си колега в Женева в рамките на усилията за решаване на напреженията около Украйна с мирни средства. Докъде стигнаха и какво следва? При нас е Джейн Харман, почетен президент и член на Центъра Уудроу Уилсън, бивш конгресмен, включително като член на Комисията по разузнаването на Камарата. Тя е автор на „Защита от лудост“, защо сме уязвими, когато успяваме да овладеем сериозните проблеми на националната сигурност. Какво мислите за позициите на двете страни? Русия и САЩ. САЩ се тревожи от изпращането на руски войски на границата с Украйна. Какво трябва да направим за тези преговори?

Имаме много работа по тях и работим. Това е рядко добра новина. Последният сегмент бе за инфлацията и ковид.

Защо го мисля? Защото администрацията на Байдън най-после се синхронизира напълно със съюзниците и партньорите си.

30 членове на НАТО, всички страни в алианса, в петък казаха, че сме на едно и също мнение спрямо Украйна.

Това мнение не се промени днес, както някои прогнозираха. Русия не успя да ги раздели. Русия сега е оплетена в Казахстан, където един доказан приятел се бори за живота си. Затова пратиха войски там.

Мисля, че посланието на Байдън за строги санкции, включително изпращане на отбранителни оръжия на бунтовници в Украйна, които ще ги използват, плюс спиране на достъпа на Русия до международни пазари най-после ще убеди Путин, че вместо да стои на границата и да сее разкол в Източна Украйна и поне за момента да се укроти.

Това би бил добър резултат.

С времето би трябвало да разбере, че има много слаба ръка и играе много лошо.

Че ако загуби в Украйна, ако загуби примерно хиляди войници там, това ще има отзвук за него в Русия, която има слаба икономика. Както един път каза Джон Макейн, това е бензиностанция, маскирана като държава. И с много престъпни хакери.

Мисля, че руското бъдеще изглежда по-облачно, ако се опита да завладее Украйна.