Джейн Харман: В интерес на Русия е да се успокои

Джейн Харман, почетен президент и член на Центъра Уудроу Уилсън

22:20 | 11 януари 2022
Обновен: 00:09 | 12 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво може да иска президентът Путин? Защото може да не успее да завладее страната. Очевидно има проблеми вече в източната част на Украйна. Иска да някаква полуавтономна област. Може ли да заплашва само с тези войски, без изобщо да ги праща през границата? Може ли да получи това, което иска от Украйна, за да даде уверения за източната част на Украйна?

Да, той си има своите малки зелени човечета в Източна Украйна, както сигурно изглеждат. Той вече си ги има.

Мисля, че това, което казва е, че не иска НАТО да се разширява и да включи и Украйна. Не иска НАТО да разполага балистични ракети или отбранителни ракетни системи в страните от НАТО, които граничат с Русия.

Но да си припомним случая с Финландия.

Финландия вече не е част от руската империя, но не е и член на НАТО.

Не казвам, че това е бъдещето на Украйна, но никой не е казал, че Украйна е член на НАТО.

Мисля, че тук има някаква игра, в която никой не го казва, например НАТО никога не го казва и не бива да го казва, че може да отстъпи на руските искания, че Русия може да налага вето на членовете му. Но има игра, в която всеки получава по нещо и Русия се укротява.

Мисля, че е в интерес на Русия да се успокои.

Още нещо искам да кажа.

Тръбопроводът между Русия, който заобикаля Украйна и отива до Германия и Европа. Той още не е напълно одобрен и Германия има ново, по-умерено и по-скоро ляво правителство. Коалиция. Тя може да не го одобри.

Така че Русия може да загуби и значителен източник на приходи от продажбата на горива за Германия и евентуално други части на Европа.

Мисля, че заплахата за Путин тук е огромна и не вярвам още хората да я осъзнават правилно.