Джейн Харман: САЩ подкрепя народа на Казахстан

Джейн Харман, почетен президент и член на Центъра Уудроу Уилсън

22:30 | 11 януари 2022
Обновен: 00:10 | 12 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Вие споменахте нещо, което реално би било заплаха за президента Путин. Не военна заплаха, не геополитическа, а законно избрано правителство в Украйна, което има успех. Това ли е заплахата за президента Путин?

Да. Но частично успешно правителство, да си го кажем. Все още в Украйна има твърде много корупция и това винаги е проблем.

Но Порошенко и сегашното правителство не са марионетки на Путин. Това не беше така преди Порошенко да бъде избран.

В Казахстан това, което става е вдигане на народа заради високите енергийни цени, нещо, което не се очакваше да е всенароден бунт. А сега правителството на Казахстан стреля на поразия и ситуацията е в пълен хаос, но мисля, че Путин изигра доста отчаян ход.

Той сега има войски там, защото ако по някаква причина правителството на Казахстан падне, това може да покаже, че марионетните или полумарионетните към Русия страни са крехки. И съм сигурна, че това е послание, което не иска да чува.

Ние имаме отношения с Казахстан, нека съм ясна. Особено след като там има американски и свързани със САЩ енергийни компании.

Но нашите интереси там са за поддържането на някакво подобие на демокрация и да подкрепяме народа на Казахстан, който иска разумно и свободно правителство.