Ще наложи ли Конгресът санкции за Северен поток-2

Джейн Харман, почетен президент и член на Центъра Уудроу Уилсън

22:30 | 11 януари 2022
Обновен: 00:09 | 12 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Когато казвате Северен поток-2, има предложение в Конгреса тази седмица за дебат по въпроса дали трябва да има санкции за Северен поток-2. Може ли Конгресът да изиграе конструктивна роля? Вие сте били там, работили сте го, може да стане нещо или само ще го объркат?

Тед Круз го прокарва. Той задържа одобрението на редица американски посланици по света с настояване да вземем мерки срещу Северен поток-2. Не знам какво ще стане със законопроекта в Конгреса, който напоследък не е много способен да приеме каквото и да било.

Но мисля, че Европа е силно скептична към Северен поток-2. В Германия новото коалиционно правителство каза, че ще направи свое, независимо проучване. Последният лидер, Ангела Меркел бе по-консервативна от това правителство, но тя искаше Северен поток-2.

Така че мисля, че има доста съпротива без значение какво ще направи Конгресът. Все по-агресивните действия на Русия към Украйна ще подпишат присъдата на Северен поток-2.

Има ли нещо, което САЩ да даде насреща, което няма да ни навреди стратегически? Вчера държавният секретар Блинкен каза, че може да съкратим някои учения. Може да има някакви позиции по военните въпроси, при ракетите със среден обсег, по които и двете страни да се разберат? Има ли нещо, което да спаси честта на президента Путин?

Така мисля. Дадох примера с Финландия. Не да приемат реално Украйна в НАТО, макар че тя би искала. Трябва да отбележим, че през 2014г Украйна избра правителство с честни избори, но страната остава с голяма корупция.

Петро Порошенко беше президент на Украйна 5г и сега новото правителство се бори, но се опитва да си стъпи на краката и иска да бъде независима страна. Трудно им беше. Това им го отчитам.

Но не виждам никаква причина в момента САЩ публично да отстъпва. Мисля, че държим по-силната ръка и играем наистина добре със съюзниците си и партньорите.

Това може да бъде компенсация за хаотичното изтегляне от Афганистан и лошата комуникация около сделката с ядрените подводници за Австралия.

Мисля, че Байдън го разбра и екипът е напълно подготвен. Блинкен казва нещата много ясно и директно. Строго, но правилно. Не просто за да поляризира нещата. Но със серия от действия, включително чрез въоръжаване с отбранителни оръжия украинските бойци, така ще привлече вниманието на Путин.