Турската лира продължава да пада

Симин Демокан, Bloomberg

13:36 | 3 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Годишната инфлация в Турция е 36% - най-високото ниво от септември 2002г. Ръстът на цените е воден от срива на лирата и по-ниските цени по кредитите. Разбира се, подкрепени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, централната банка на Турция понижи лихвите от септември насам с общо 500 базисни пункта.

Това доведе лихвите до 14%, а сега годишната инфлация е на ниво от 36%.

Това е най-ниската реална доходност на развиващите се пазари. Тя сега е на негативна територия от 32%.

Разбира се, турската лира сериозно се понижи миналата година до многогодишно дъно спрямо долара за няколко месеца. Тя загуби 44% от стойността си – най-много от развиващите се валути. В понеделник тя пада за шести пореден ден до над 2,1% на 13,6 лири за един долар.

Какво е положението на място, как се отразява това за обикновените хора в Истанбул и в Турция? Какво е отражението на тези много високи цени?

Турските домакинства наистина се борят за оцеляване.

Цените растат почти ежедневно.

Турците изпитват затруднения да купуват хляб, захар, мляко и яйца, защото цените се повишиха масово. Червено месо, пилешко месо, риба сега са смятани за лукс за някои турци.

Това се отразява на популярността на президента Ердоган.

Опозиционните партии сега призовават за предсрочни избори като казват, че правителството е загубило връзка с икономическите трудности за обикновените хора. Президентът Ердоган обаче отрича тези твърдения и казва, че изборите ще се проведат по план догодина.

Знаем ли как ситуацията се отразява на неговата популярност? Очевидно той е под натиск от опозиционните партии, но рейтингът му беше ли засегнат?

Да, точно така, популярността му е рекордно ниска. Основната причина за това е начина, по който ръководи икономиката. Турция се бори с изключително висока инфлация и с висока безработица. Това се случва в момент, когато инвеститорите казват, че турската централна банка трябва да вдига лихвите, но президентът Ердоган настоява за икономика на ниските лихви, за да преобрази Турция в индустриална сила.

Това, обаче не се отразява добре на избирателите.