Control Risks Group: Путин смекчи тона

Оксана Антоненко, директор по глобалния риск, Control Risks Group

16:46 | 25 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Обикновено подобни пресконференции на президента Путин не носят много заглавия в новините в последно време. Те обикновено са за вътрешната аудитория. Тази година обаче е различно, защото се намираме във вероятно най-сериозната ситуация в Европа по отношение на сигурността.

В такъв контекст всеки слуша много внимателно какво ще каже президентът Путин за намеренията си и плановете си спрямо Украйна и като цяла за европейската сигурност.

Можем да открием в езика, който използва, че се опитва леко да намали напрежението поне на думи в сравнение с това, което чухме от него преди няколко дни. Тогава говори на заседание на Министерството на отбраната и на него Русия заплаши с военен отговор НАТО и САЩ, ако не предоставят гаранции, че Украйна няма да влезе в алианса.

От гледна точка на Запада и САЩ не западът, а Русия създава сегашната заплаха за сигурността като събра над 100-хилядна войска – дори се предполага, че има 170 хиляди войници на границата с Украйна.

Президентът Путин посочи още, че американската администрация иска Украйна да влезе в НАТО, докато всъщност президентът Байдън бе доста внимателен какво говори за украинското членство.

На последното заседание на НАТО той каза, че ще мине много време преди Украйна да влезе в НАТО.

Така че няма нищо спешно.

Русия ескалира ситуацията, за да си осигури преговорите със САЩ. И това е позитивно развитие на нещата – това, че администрацията на Байдън каза, че е готова да седне с Русия в началото на януари и да говори по гаранциите за сигурност.

Въпреки че е малко вероятно да се стигне до някакъв пробив.