ЕЦБ действа, за да предотврати рязък преход

Сю Кийнън, Bloomberg

11:42 | 17 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

ЕЦБ се опитва да осигури плавно излизане от кризата като увеличи редовните месечни изкупувания на облигации в следващите 6 месеца, за да облекчи ефекта на спирането на извънредната програма за 2,1 трлн долара през март на фона на най-бързо растящата инфлация в еврозоната от десетилетия. ЕЦБ призна за разрастващата се заплаха от варианта Омикрон и запазва гъвкавостта си за реакция.

"При сегашните обстоятелства, както казвах и преди, твърде малко е вероятно да увеличим лихвите през 2022г. и го потвърждаваме", каза Лагард.

Междувременно Bank of England неочаквано повиши лихвата за пръв път от 3г като увеличи разходите по кредитиране с 15 базисни пункта до четвърт процент. Гуверньорът Андрю Бейли каза, мотивът са очакваната по-устойчива инфлация. Забележката е промяна в тона на банката, която досега е посочвала, че по-голямата част от ценовия натиск е временна и вероятно ще мине бързо.

Централната банка на Мексико изненадващо обяви най-големия ръст от 5г на основната лихва с половин пункт до 5,5%. Решението изненада повечето икономисти, които следим.

Турция обеща да сложи край на цикъла на намаления на лихвите след като намали едноседмичната репо лихва за четвърти пореден път. Сега тя е на 14% и решението е в подкрепа на неортодоксалните монетарни политики на президента Ердоган.

Централните банки на Индонезия и Филипините запазват своите основни лихви без промяна. BSP запазва лихвата на 2%, а минути след това и централната банка на Индонезия остави своята без промяна на 3,5%. Властите в двете страни продължават да подкрепят икономическото възстановяване, което според тях расте, но новите случаи на ковид все още оказват натиск.