Ford vs. Tesla: Кой ще победи

Джим Фарли, президент и директор на Ford Motor Co.

10:03 | 16 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Джим, искам да поговорим за вашето приятелско съперничество, поне в Twitter, с г-н Илон Мъск. Видях, че го поздравявате. Бяхте много любезен да го поздравите за това, че бе обявен за Човек на годината от списание Time, въпреки че Вие получихте титлата "Човек на годината" на Motor Trend. Казвате, че наистина Илон ни дава пример. Можете ли да наваксате и да победите Tesla?

Първият етап в тази безкрайна игра е да стигнем до шестстотин хиляди. Смятаме, че това ще ни постави на второ място.

А в Тенеси и Кентъки вече наистина имаме шанс да станем номер едно. Това ще зависи от приемането на моделите. Ще стане след няколко години. Така че наистина от нас зависи да направим продуктите, за да бъдат приети като първите три. А след това да постигнем увеличаване на производството. Голяма е несигурността, но не бих заложил срещу екипа на Ford.

Наистина се възхищавам на Tesla и Илон за това, което са направили. То ясно показа, че те винаги се фокусират върху връзката с клиента - това е посоката, в която върви индустрията. Не само задвижването с електричество, а дигиталната връзка с клиента.

Много съм благодарен за това. Но знаете, че ние сме конкуренти и аз се състезавам.

А вторият е първият губещ. Така че ще се опитаме да успеем, но ще видим как ще се развият нещата. Ще минат няколко години.

Да, за тези, които не знаят, трябва да видите някои от снимките на Джим Фарли зад волана на ретро състезателни автомобили. Вие наистина се състезавате. Нека все пак да поговорим за друг състезател. Анализаторите ми казват, че вероятно ще произвеждате повече електромобили тази година от General Motors. Можете ли да изпреварите GM?

Те със сигурност увеличават производството си, но ние имаме три големи успеха, така че всичко ще зависи от гъвкавия екип, който трябва да преодолее тези ограничения.

Трудно е да се каже, но със сигурност разчитаме на това.

Смятаме, че ще бъдем номер две за известно време в САЩ и очевидно се стремим към номер едно.

Но те увеличават производството си. Предстоят им много нови модели.

Не бих заложил срещу Ford обаче. Знаете, че марката е успешна в световен мащаб. И имаме най-продавания автомобил в Америка от 45 години насам. F-150 ще бъде електрически.

Това е доста силна марка. И продуктът се приема много добре. Така че не бих заложил срещу Ford.