Какво следва след като Nestle намали дела си в L'Oreal

Каролин Конан, Bloomberg Париж

15:22 | 8 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Решението е значимо, защото в миналото, още от 1974г. Nestle и L’Oreal са свързани. Имат партньорство, защото навремето Лилиан Бетанкур, богатата собственичка на L’Oreal се съпротивляваше на идеята за национализация на L’Oreal. Затова потърси партньор и го намери в лицето на Nestle.

Nestle остава важен акционер, дори и след продажбата на този дял за 8,9 млрд евро, защото все още му остават 20,1% в L’Oreal и запазва двете си места в борда.

Въпросът е дали това е началото на пълно излизане от L’Oreal и какво следва? Какво ще направи Nestle с парите от продажбата? Дали по някакъв начин тази продажба ще се отрази на Sanofi, защото L’Oreal притежава и 9% от Sanofi.

Всеки път, когато съм ги питала за този дял, те са казвали, че всичко зависи какво ще направи Nestle с дела си в L’Oreal.

Марк Шнайдер, директорът на Nestle се опитва да се насочи към по-печелившите части от бизнеса – грижи за домашните животни, кафето – както знаете, те са собственици на Nespresso, имат и партньорство със Starbucks, при което започнаха да продават капсули експресо от Starbucks в супермаркетите.

Марк Шнайдер се опитва да промени фокуса на вниманието на дейността. Ще видим какво ще реши да направи с тези 8,9 млрд евро.

Преди няколко месеца, когато получихме последните новини за продажбите на Nestle, разбрахме, че те повишават прогнозата си и очакват 2021г. да стане най-добрата им година от десетилетие с 6,9% ръст.

L’Oreal – също, но това беше преди варианта Омикрон и евентуалните последици и за двете компании.