Най-добрите и най-лоши места в пандемията: декември 2021

Хайди Уотс, Ема О’Брайън, Скарлет Фу, Bloomberg

10:30 | 2 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Европейските държави бяха изместени от водещите места в класацията за устойчивост на Ковид. Какво се случи след лятото в Европа?

Зимата наистина дойде в повече на някои от най-добре представящите се държави в тази класация, която използва 10 показатели, за да измери кои са най-добрите и най-лошите места в периода на пандемията. Ирландия беше начело, но през последните два месеца тя беше детронирана. Местата, където е по-топло и които дадоха приоритет на ваксините в по-голяма степен от някои европейски държави излязоха начело.

Новият номер едно са Обединените арабски емирства.

Номер две е Чили, която е в южното полукълбо и там сега е лято, но там има и много висок процент ваксинирани с китайската ваксина в следствие на агресивна имунизационна кампания. В страната вече се ваксинират и децата.

Номер три е Финландия, която е европейската държава без значително покачване на случаите каквото има в Австрия и Германия, които се връщат към карантина.

Дали ще има ефект от карантината при омикрон?

Те прибягват до инструментариума от миналото, докато се питат какви мерки да приложат. Очевидно има съпротива срещу каквито и да е ограничения или поне по-голяма съпротива отколкото преди година. Но карантината спира предаването на вируса, забавят темповете на заболеваемост особено ако сте притеснени от скок в случаите, който ще затрудни и претовари болниците. В този случай, западните държави обикновено въвеждат карантина.

Разбира се, в Азия, в Китай е различно – те прибягват до карантина дори и при няколко случая, за да прекъснат процеса в зародиш. Така че, има основание за въвеждане на карантина, но противопоставянето определено нараства след две години на пандемия.