Godlman: ОПЕК няма намерение да пусне още петрол

Деймиън Корвалан, Goldman Sachs Group

13:15 | 26 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Пазарът включва в оценките си 100 милиона барела петрол, който ще бъде освободен от резерва на няколко държави. Каквид вижения очаквате?

Предприетата стъпка се оказа в по-малък обем от очакванията на пазарите. Вярно е, че се включиха повече държави, но количеството не е особено впечатляващо. Така че, оценките на пазара обхващат освобождаването от резерва, плюс опасенията от евентуална карантина в Европа и от спад на растежа в Китай. Но все пак тези резервни количества донесоха облекчение на цените и оживление на пазара.

Ще продължи ли оживлението?

Така смятаме. Според нас пазарът на петрол все още е в структурен дефицит. Проблемът не се решава с цената от 80 долара за барел през последните шест месеца. Решението на този голям дефицит е първоначално ОПЕК да предложи по-високи цени, което да стимулира инвестициите. Това е нужно, за да се предотвратят в бъдеще значителни пикове в цените.

Да не забравяме, че сме в края на годината, ликвидността е ниска, а следващия понеделник очакваме новини за Иран. Така че, в краткосрочен план можем да очакваме понижаване на цената. Но нашата позиция е, че петролът все още не е достигнал цената, на която трябва да се търгува, за да може с времето да се балансира пазара.

В този смисъл, вие поставяте ценова цел от 90 долара?

Да, 93.

Полезно е да знаем, че са възможни бъдещи интервенции. Държавите, които участваха разполагат с повече излишъци в резервите отколкото са им необходими и биха могли отново да прибегнат до тях. Но това са моментни продажби, еднократни събития. Можете да ги повторите няколко пъти и край.

Това от което се нуждаем е цялостното предлагане да се повиши още, за да отговори на все още силното търсене. Връщаме се към нивата от преди Ковид, има растеж на глобалната икономика, международните пътувания ще тласнат търсенето до рекордни равнища през следващата и по-следващата година. Така че, наистина се нуждаем от ръст на капиталовите разходи. Затова се питаме какво би накарало производителите да харчат повече? Цената вече не е 60 – 65 долара, както беше при първите добиви на шистов петрол и когато растежа означаваше растеж на продажбите. Сега се нуждаем от добра възвръщаемост, трябва да преодолеем изоставането от миналата година, несигурността относно търсенето. А за това е нужна по-висока цена. 

Истинското послание към държавите, които се намесиха този път е: Не пречете на ценовите сигнали, защото точно това помага за премахване на недостига в бъдеще.