Фокусът в образованието трябва да е по-голям върху уменията, отколкото върху знанията

Светлин Наков, основател на СофтУни, Бизнес среща, 12.11.2019

21:00 | 12 ноември 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имах интерес към техническите науки от дете. Винаги като малък съм си правил разни изобретения. Записах се на кръжок по програмиране, започнах да ходя по състезания. Не знаех, че ще работя с програмирането, тогава компютрите бяха екзотика. Това каза Светлин Наков, основател на SoftUni, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Промениха се технологиите, самата искрица да търсиш как работят нещата, да следиш новите технологии, постоянно да се развиваш и да учиш всеки ден се запази“, коментира Наков. 

Според госта уменията да учиш и мислиш логически са страшно важни.

"Фокусът е върху уменията, а не върху знанията, защото знанията могат да се намерят, а уменията са в това, така да подредиш знанията, че да свършиш работа".

Наков сподели, че в SoftUni оценяват преподавателите на базата на обратната връзка от студентите.

"Ако те кажат, че преподавателят е кадърен и ги вдъхновява, той продължава да ги учи. Ако резултатите са лоши - ние го сменяме спешно", разказа още той.

Мотивацията на основателя на SoftUni е в каузата да се даде професия и работа на хиляди млади хора и всеки, който има някакъв талант за технически науки, да има възможност да го развие.

"Лекциите са по подобие на килийните училища. Най-добрите от курса ги взимаме за асистенти и така един преподавател може да обучава стотици хора. Домашните се проверяват през система, която показва точките", обясни Наков.