Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Стартъпите никога не са толкова успешни, колкото изглеждат

Аспарух Коев, съосновател на "Трансметрикс", Бизнес среща, 18.07.2018

21:30 | 18 юли 2018
Аспарух Коев, съосновател на компанията "Трансметрикс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Аспарух Коев, съосновател на компанията "Трансметрикс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нито един стартъп не е толкова успешен. Отвън изглежда така, но в динамиката на стартъпа винаги очакванията са по-големи от резултатите. Това коментира Аспарух Коев, съосновател на "Трансметрикс", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. 

„Отвън изглежда, че печалбите са големи, че приходите растат бързо и т.н, но вътрешно хората, които го движат, знаят, че когато са им били дадени парите, е имало една друга теза, и тази теза се е постигнала на 70-80%. Въпросът е по-скоро дали продължава или не. Ако продължи, така или иначе рано или късно той ще стигне до някакъв добър резултат“.

Коев посочи, че един от съветите към някой, който иска да започва бизнес, е да види колко време може да изкара на собствени сили, както и да не започва да налива капитал твърде рано.

Що се отнася до големите компании, Коев смята, че проблемът с работата в тях е твърде многото политика и твърде малкото реална работа.

„На мен ми се иска 90% от времето да се прекарва във вършене на работа и само 10% в политика“.

Според него продажбата на компанията не е край, а преминаване на следващото ниво. Въпросът е, че това никога не е цел. „Когато продажбата на компанията стане цел, това е индикация, че нещо не работи както трябва“.

„Моята философия е, че компанията винаги е за продажба. Защото когато се появи нов собственик, който цени компанията повече, отколкото я ценят старите собственици, това е добре за всички – и за мениджмънт екипа, и за служителите, и за самите собственици“.