Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Онлайн игрите трябва да доставят такова удоволствие, че сам да поискаш да плащаш

Христо Тенчев в Бизнес среща, 16.04.2018

21:30 | 16 април 2018
Христо Тенчев, основател на XS Software. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Тенчев, основател на XS Software. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва ти самият да си фен на това, което правиш. Да го разбираш и да изпитваш удоволствие докато работиш, за да ставаш по-добър с всеки изминал ден, без да го усещаш като работа. Има, обаче, и изключения. Това каза Христо Тенчев, основател на XS Software, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

"Бизнесът с компютърните игри има свои собствени вертикали - създаване, продаване, маркетиране. Ще бъде много хубаво всички да са запалени по игрите, но понякога тези тесни умения са по-важни от това да си фен".

Регистрирах компанията XS Software преди 13 години, когато навърших 18 години, но започнахме да развиваме дейност и преди това, сподели гостът. "Просто нямах навършените години, които да ми разрешат да регистрирам ЕООД. Компанията прави игри. Аз играех игри и продължавам да играя много игри. Така започнах да се питам как мога да направя аз моя игра - по-добра отколкото тази, на която играя в момента". 

Оказа се, че трябва да мога да програмирам и започнах да програмирам, разказа Тенчев. "Първото нещо, с което започна компанията бе игра, но не приличаше много на такава. След това стъпка по стъпка нещата се развиха в правилната посока, обясни събеседникът".

"Растежът на компанията стана много натурално. Научих се да програмирам и по това време играех една немска игра, като поне половин година пишех на издателя как да подобри някои неща, но никой не ме чу. Затова реших сам да си направя игра - тя беше много подобна на играта, която играех тогава, но я направих по начина, по който искам. Това е стратегическа игра, в която управляваш цяла планета и се играе от много хора - заедно или един срещу друг".

Тази игра имаше късмета да бъде първата подобна на българския пазар и по натурален начин, както играех само аз и моите приятели, след това - целия клас, после - цялото училище, докато в един момент я играеха вече 10 000 човека, каза още събеседникът.

В началото играта беше безплатна, но стигнах момент, в който трябваше да си купя съвръри, а те бяха много скъпи. Така започнах да мисля за вариант, в който играта да продължи да бъде безплатна, но да можеш да си купуваш някои допълнителни ресурси, които да влияят на силата ти, добави предприемачът. "Тогава вече дейността ми се превърна в бизнес. Успях да изкарам пари, с които да си купя машина, да платя заплати на хората, които се присъединиха постепенно към екипа. От 2-3 човека - сега сме 70".

"Игрите са удоволствие. Трябва да ги направиш толкова готини, че на човек толкова много да му хареса, че да поиска да ти плати".

Къде се продават игрите на компанията? Как се стигна до игри, локализирани вече на 30 езика, които се продават в цял свят? Кои са най-големите пазари на компанията? Как и кога се пробужда интересът на госта към криптовалутите и какво е общото между онлайн игрите и виртуалните валути?

Повече вижте във видеото с целия коментар.