Най-силно Intel усети дефицитa на чипове

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт", 22.10. 2021 г.

12:10 | 22 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Дори и гигантът в производството на чипове Intel Corp. също се оказа възпрепятстван от глобалния недостиг на компоненти. Компанията е успяла да продаде по-малко чипове за преносими компютри през последното тримесечие, защото на производителите са липсвали други компоненти за комплектоване на устройствата. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанаосва.

Като цяло Intel отбеляза ръст на продажбите и печалбата. Компанията за чипове е изплашила инвеститорите с признанието, че поне първоначално бизнесът ще работи по-малко печелившо, с оглед на големите инвестиции в новите заводи. Акциите са се сринали в извънборсовата сесия в четвъртък с около 5%, предава Ройтерс. В краткосрочен план, ако четвъртото тримесечие се развие според прогнозите на Intel, приходите ще намалеят с 3% спрямо година по-рано, брутният марж ще падне с 6,5 процентни пункта, а печалбата на акция ще се понижи с около 40%. 

"В същото време Intel губи Apple като клиент – компанията постепенно превключва своите Mac компютри към процесори собствена разработка." 

Бизнесът на Intel с чипове за центрове за данни е нараснал с 10% до 6,5 млрд. долара - защото инвестициите са се увеличили с икономическото възстановяване след дъното им по време на пандемията.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg