IBM зарадва с най-висок ръст на приходите от 2018 г.

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 20.04.2021

11:39 | 20 април 2021
Обновен: 11:40 | 20 април 2021
Автор: Александра Попова

След дълъг период на засушаване IT ветеранът International Business Machines Corp. леко увеличи приходите в началото на годината благодарение на процъфтяващите облачни услуги. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"През трите месеца до края на март приходите нарастват на годишна база с един процент до 17,7 милиарда долара (14,7 милиарда евро), както IBM обяви в понеделник след затварянето на американския пазар. Това беше първото увеличение от четири последователни тримесечия със спадове и над прогнозите на анкетираните от Bloomberg анализатори за 17,3 млрд. долара".

От думите на госта стана ясно, че компанията е отчела ръст на приходите през първото тримесечие в три от петте си бизнес сегмента, включително облака и когнитивния софтуер, където продажбите се увеличиха с 3,8% на годишна база до 5,4 млрд. долара. 

"Отделът „Глобални бизнес услуги“, който включва консултациите, и звеното „Системи“,включващо хардуер и софтуер за операционни системи, също отчитат увеличение на приходите на годишна база", добави още Бойчо Попов.

"Неочаквано по-силен резултат регистрира мейнфрейм подразделението – традиционните мейнфрейм компютри –  поради по-голямото търсене в сектора на финансовите услуги, както обясни финансовият директор Джеймс Кавано. Това се дължи и на по-големия обем на търговия от страна на частните инвеститори в последно време".

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg