Ръководителят на Twitter защити решението на компанията да блокира Тръмп

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 14.01.2021

11:14 | 14 януари 2021
Обновен: 11:14 | 14 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси заяви, че решението за забраната на профила на американския президент Доналд Тръмп е било необходимо, но повдига въпроси относно силата на социалните медии и неуспеха на компанията да популяризира здравословната комуникация. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.  

„Това беше правилното решение за Twitter. Изправихме се пред извънредно и несъстоятелно обстоятелство, което ни принуди да съсредоточим всичките си действия върху обществената безопасност“, написа изпълнителният директор като част от поредица от туитове, първите му публични коментари, след като Twitter премахна за постоянно акаунта на Тръмп в петък. 

“Дорси изрази загриженост за колективната мощ на технологичните компании да заглушат единодушно някой като Тръмп”, посочи Попов. Той припомни, че други компании, включително Facebook, Snap и Twitch на Amazon.com, също спряха акаунтите на президента.

“Дорси заяви, че не вярва, че това е координирано, но добави, че се надява индустрията на социалните медии да премине към „децентрализиран стандарт“, като цитира биткойна като пример за технология, която „не се контролира или влияе от нито едно лице или организация", разказа главният редактор.

Попов отбеляза, че Twitter забрани личния акаунт на Тръмп два дни след като група от последователи на президента нахлу в сградата на Капитолия в знак на протест срещу загубата му на изборите.

“Компанията реши, че последващите туитове на президента могат да бъдат тълкувани от неговите последователи като призив за продължаване на оспорването на резултатите от изборите, така че премахна изцяло профила му”, каза още той.

Целия коментар вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.