Тръмп не желае САЩ да правят бизнес с Huawei

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 19.08.2019

10:11 | 19 август 2019
Обновен: 10:12 | 19 август 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Justin Merriman/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Justin Merriman/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не иска Съединените щати да правят бизнес с китайската Huawei, въпреки че администрацията му обмисля дали да удължи отсрочката, която даде на компанията. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатансова.

"В петък редица международни медии писаха, че Министерството на търговията на САЩ се очаква да удължи отсрочката, която позволява на Huawei да купува технологии от американски компании, така че да може да обслужва настоящите си клиенти".

В неделя Тръмп коментира пред репортери, преди да се качи на самолет за Ню Джърси, че не иска да прави бизнес с Huawei заради притеснения за националната сигурност, коментира Кирилова.

Той твърди, че има малки части от бизнеса на Huawei, които могат да бъдат изключени от по-широката забрана, но ще бъде “много сложно”. Държавният глава не разкри дали администрацията му наистина планира да удължи “временния генерален лиценз”, обясни тя.

"По-рано в неделя националният икономически съветник Лари Къдлоу заяви, че Министерството на търговията ще удължи лиценза на Huawi за три месеца, в знак “на добра воля” заради търговски преговори с Китай".

Във видеото вижте целия технологичен коментар.