Много туристи от САЩ резервират почивки в Европа за пролетта и лятото на 2022 г.

Повечето от западните държави на Стария континент решават да облекчат мерките за пътуване, което предизвиква скок в туризма

19:03 | 28 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: iStock
Снимка: iStock

Все повече пътници започват отново да мислят за ваканции. След дълъг период на предимно краткосрочни пътувания, записванията за пътувания за 2022 г. се увеличават, според данни на хотели и анализатори от туристическата индустрия. Цените на резервациите започват да се доближават до нивата преди пандемията, казват информирани източници на Wall Street Journal.

Шона Хъфман Оуен, президент и главен изпълнителен директор на Huffman Travel в Чикаго, съобщава за увеличение на дългосрочните резервации през последните седмици. Дори тонът на гласа на клиентите се е променил от по-рано по време на пандемията, казва тя.

 „В гласовете на хората преди имаше чувство на безпокойство, а сега го няма.“

Много пътници все още се опитват да използват ваканционните дни преди края на годината, като резервират вътрешни и международни пътувания. Туристическите експерти казват, че през последните седмици повечето пътници са планирали пътувания през пролетната ваканция и за следващото лято.

Туристите са окуражени от наличието на бустерни ваксини и новините за ваксините за деца, казва Нора Блум, вицепрезидент на Travel Leaders Market Square Travel в Мейпъл Гроув, Миннесота. Някои също така имат кредитни карти за пътуване, както и компенсации от отменени пътувания, които трябва да се изразходват.

През 2022 г. мнозина пътуващи се насочват към Европа, където някои правителства предприемат дългосрочни и по-меки начини за управление на Covid-19, тъй като вирусът усилва влиянието си в някои части на континента.

Една четвърт от северноамериканските хотели на Best Western и една трета от хотелите в Европа изпреварват резервациите за 2019 г. за следващото лято, според президента и главен изпълнителен директор Дейвид Конг. Според него много гости все още предпочитат да резервират по-близки във времето пътувания, но от компанията казват, че очакват тези проценти да нараснат през следващите седмици и месеци. Това важи особено за дестинации като Европа, тъй като границите се отварят и ограниченията за пътуване се вдигат.

По-дългосрочното планиране показва нарастващото доверие на пътниците, тъй като сроковете за изпълнение на резервациите в хотели започват да се приближават до нивата от 2019 г., казва Кейти Моро, вицепрезидент на Amadeus, компания за туристически технологии. В разгара на пандемията през първото тримесечие на 2021 г., 72% от резервациите в САЩ за бизнес и почивка са направени в рамките на седем дни от датата на пътуването. Тази цифра намалява до 55% и вече е близо до онези 49% през 2019 г., казва г-жа Моро.

През последните седмици Marriott International Inc. отбеляза нарастване на резервираните нощувки през лятото на 2022 г. за своите хотели в САЩ и Канада, казва говорителка на компанията. От октомври InterContinental Hotels Group PLC отбеляза, че резервациите за лятото на 2022 г. са достигнали почти същия процент като през октомври 2019 г., казва говорителка.

Много пътници резервират повторно отменени пътувания за 2020 или 2021 г., като използват компенсациите си от отменени пътувания. Г-жа Блум твърди, че пътуванията за следващата година бележат силен ръст особено в различни сектори като речните круизи в Аляска и Европа, например. 

Саманта Колум, директор по операциите и старши съветник по пътуванията в River Oaks Travel Concierge в Хюстън, казва, че някои от най-популярните дестинации за следващата година включват Италия, Хърватия, Гърция и Франция.

„Мисля, че Европа е мястото, в което хората все още се чувстват много уверени, само защото е лесно и интересно, но може би не твърде екзотично“.

Авиокомпаниите се подготвят за очакваното търсене. United Airlines Holdings Inc. добавя нови трансатлантически полети до Аман, Йордания; Берген, Норвегия, Португалските Азорски острови, както и испанските Палма де Майорка и Канарските острови. Превозвачът също планира да разшири услугата си за следващата пролет до големите европейски градове, включително Берлин и Рим, от някои от големите американски летища.

Главният изпълнителен директор на Delta Air Lines Inc. Ед Бастиан каза в разговор, че очаква пътуванията в Европа през следващата пролет и лято да изглеждат подобно на курсовете на натоварените летни авиокомпании за вътрешните пътувания в САЩ.

Отвъд Европа туроператорите казват, че хората се насочват към Карибите и Галапагоските острови. Много семейства все още се чувстват най-сигурни да предприемат вътрешните пътувания и планират екскурзии до Дисниленд и круизи извън щата Флорида, казва г-жа Блум.

Въпреки скорошното увеличение на някои дългосрочни резервации, много пътници се придържат към кратките пътувания. Пътуващите резервират вътрешни полети средно 31 дни предварително, според приложението за пътуване Hopper. Прозорецът за резервации е подобен на този през есента на 2020 г. и с около 10 дни по-кратък спрямо есента на 2019 г.

В краткосрочен план ваканционните пътувания са основен фокус. Тъй като наличността на квартири в Мексико и Карибите през този период е нараснала, туроператорите казват, че клиентите от САЩ насочват вниманието си към пътувания през декември до Франция, Германия и други европейски страни.