Европейските акции достигнаха най-високото си ниво от близо три седмици

Лий Ан Гeранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 14.10.2021

15:40 | 14 октомври 2021
Обновен: 16:49 | 14 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции бележат най-големия си ръст от близо три седмици насам, тъй като началото на сезона на отчетите успокои инвеститорите, че икономическото възстановяване все още е на път въпреки инфлационния натиск. Това каза Лий Ан Гeранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Stoxx 600 се повишава с близо девет десети от процентa, което е най-високото ниво от 27 септември, като по-високо са минните, технологичните и енергийните акции".

Акциите на чиповете също нарастват с повишаването на ASML и отчитането на тримесечната печалба на TSMC, която надмина очакванията.

"Преминаваме към Уолстрийт: фючърсите в САЩ се повишават, след като Уолстрийт прекъсна 3-дневната серия от загуби, като спадът на технологичния Nasdaq 100 надмина този на S&P 500. Вчера държавните ценни книжа поскъпнаха, но доходността им остана около 1,5%". 

Според отчет инфлацията в САЩ се задържа над 5%. Междувременно последните протоколи на Фед сигнализираха за намаляване на покупките на облигации от средата на ноември или средата на декември.

"При валутата: Турската лира отслабна до рекордно ниско ниво, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни трима централни банкери. Щатският долар отслабва спрямо останалите от G10 с изключение на йената".

Суровият петрол се стабилизира с над 80 долара за барел, а златото се понижава от най-високата точка почти за един месец. При криптовалутите биткойн възобнови поскъпването си и се търгува за над 58 000 долара. На други места пазарите в Хонконг бяха затворени в четвъртък заради празник.

Какво предстои - Корпоративните отчети изглеждат добре. Bank of America, Morgan Stanley и Citigroup докладват по-късно днес. 

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.