Акциите в Европа се повишават за втори пореден ден

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 22.09.2021

15:45 | 22 септември 2021
Обновен: 15:48 | 22 септември 2021
Автор: Александра Попова

Акциите на хазартния оператор Flutter Entertainment поскъпват с над 5% след споразумение по съдебен спор. Индексът Stoxx 600 се повишава, като печеливши са акциите от рудодобива, а металите поскъпват заедно с останалите суровини. Това каза пазарният анализатор Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Към Уолстрийт: Американските фючърси поскъпват също преди обновяването на политиките на Федералния резерв. Изявлението на Фед ще бъде в 21 часа българско време и ще съдържа актуализация на очакванията за тримесечието, включително и прогнозната точкова графика за лихвите. Доходността по 10-годишните облигации е почти без промяна на 1.32%".

От думите на Лий Ан Геранс стана ясно, че акциите в Китай бележат лек спад след четирите почивни дни. Задлъжнялата строителна група Evergrande сключи споразумение за някои плащания на лихви по облигациите си и свали напрежението. Китайската централна банка инжектира 120 милиарда юана краткосрочни пари в брой във финансовата система.

"При суровините: Желязната руда спря срива си и металите се стабилизираха. Петролът поскъпва за втори ден. Биткойн падна под $40,000 за първи път от началото на август преди отново да поеме нагоре и в момента е над $42,400".

Какво да очакваме: утре всички ще следят решението на английската централна банка относно лихвите, каза пазарният анализатор.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.