Европейските акции се възстановяват от най-тежкия си спад от два месеца насам

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 21.09.2021

13:56 | 21 септември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции се възстановяват от най-тежкия си спад от два месеца, докато притесненията около кризата в недвижимите имоти в Китай намаляват, а инвеститорите очакват заседанието на Федералния резерв тази седмица с насоки за свиването на стимулите. Това заяви заяви пазарният анализатор Джо Ийсън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Stoxx Europe 600 се повишава с над 1% след понижението в понеделник, като повечето сектори са на зелено".

"Индустриите, свързани със суровините, имат силна търговия. Петролът поскъпва, а желязната руда се закрепи след срива в понеделник", каза Джо Ийстън.

От думите на пазарния анализатор стана ясно, че основните европейски индекси потъват до най-ниските си нива от юли заради опасения от разпространение на дълговата криза с китайската Evergrande, в допълнение към тревогите относно нарастващата инфлация и продължаващите рискове от коронавируса.

"Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че централните банки по света трябва да набележат ясни стратегии за справяне с бързото покачване на цените. При отделните акции – тези на Royal Dutch Shell поскъпват, след като компанията се договори за продажбата на своите шистови полета в Пермския басейн на ConocoPhillips".

Акциите на Universal Music поскъпват при дебюта си на пазара в Амстердам, след като компанията зад Тейлър Суифт, Кендрик Ламар и Елтън Джон се отдели от френската група Vivendi. Акциите на пътническите компании отново се покачват след вчерашната новина, че САЩ ще отворят границите си за ваксинирани посетители от чужбина. Акциите на компанията собственик на British Airways нараства с 15% за два дни, коментира гостът. 

"Доходността по облигациите леко се повишава, а доларът има лек спад. Японската йена поевтинява след вчерашното си поскъпване, когато инвеститорите търсеха убежища".

В очакване на отварянето на Уолстрийт - фючърсите върху S&P се покачват с около 0,9%, каза Джо Ийстън.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.