Европейските акции са близо до исторически връх

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 03.09.2021

16:45 | 3 септември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции се търгуват в тесни граници и са близо до исторически връх. Това става преди очакваните данни за работните места в САЩ, които инвеститорите ща анализират за сигнали относно посоката на паричната политика на Фед, каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Stoxx 600 е с леко понижение, като най-голям е спадът при потребителските стоки и технологичните акции. Акциите на миннодобивните и автомобилните компании се покачват най-много. Индексът се търгува в тесни граници за последните две седмици като акциите в региона са близо до рекордни нива. До момента индексът е добавил 19% за годината заради оптимизма спрямо икономическото възстановяване".

Поглед към САЩ, където всички погледи са насочени към доклада за работните места през август. Икономистите прогнозират значително покачване – над 700 хиляди работни места, въпреки че Делта вариантът смущава възстановяването на страната. Данните биха могли да допринесат за решението на Фед кога да започне оттеглянето на пандемичните стимули, коментира пазарният анализатор.

"Договорите по S&P 500 се покачват, след като вчера акциите в енергийния сектор тласнаха индекса до исторически връх. Суровият Brent надхвърли 70 долара за барел заради очаквания, че пазарът може да поеме допълнителните доставки от ОПЕК+ докато източното крайбрежие на САЩ се съвзема от ефекта от урагана Айда".

Биткойн се търгува над 50,000 долара след като беше паднал под този праг, каза Лий Ан Геранс.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.