Европейските акции бележат лек ръст в очакване на данните за американския пазар на труда

Юан Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 02.09.2021

17:02 | 2 септември 2021
Обновен: 17:15 | 2 септември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските пазари са с умерен ръст, след като на пазара се възцари предпазливост - ден преди важните данни за американския пазар на труда, който ще оформи залозите за пътя на спиране на изкупуванията от Федералния резерв. Туристическите акции водят ръста на Stoxx 600 за втори пореден ден, а потребителските нециклични и минни компании се търгуват с понижения. Това каза Юан Потс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Повечето пазари са на зелено - например OMX в Стокхол бележи ръст с 0,6%, докато IBEX в Мадрид се търгува с понижение. По-рано в Азия китайските технологични акции, листнати в Хонконг, се понижиха от рекордно високите си нива заради натиска на Пекин над частния сектор".

От думите на госта стана ясно, че фючърсите върху S&P се повишават, след като снощи Nasdaq 100 стигна рекордно високи нива, а S&P затвори без особена промяна. Глобалните акции остават на рекорден връх и индексите на волатилността се понижават.

"Всички очи са вперени в данните за американския пазар на труда, които ще се появят в петък. Инвеститорите очакват да видят знаци накъде върви американската икономика и искат да научат какви биха могли да са последиците от намаляването на програмата за изкупуване на облигации от Фед за $120 млрд. месечно. Инвеститорите се опитват да разберат и дали Делта вариантът е стигнал своя пик".

Последните данни от ADP показват, че компаниите в САЩ са добавили по-малко работни места от очакваното за август, а американското производството расте по-добре от прогнозираното, но е изправено пред смущения в доставките, коментира Потс.

"Брент остава без особена промяна, като се търгува за около 72 долара за барел, след като ОПЕК+ подкрепи плана за увеличение на производството на петрол с 400 хиляди барела на ден от октомври. WTI в момента леко се повишава до малко под 69 долара за барел".

Целия пазарен коментар вижте във видеото.