След тридневния ръст на цените петролът отново поевтиня заради коронавируса

Фючърсите в Ню Йорк паднаха под 68 долара за барел, след като се повишиха с почти 10% през последните три сесии

10:27 | 26 август 2021
Обновен: 10:28 | 26 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола спаднаха след най-голямото тридневно увеличение от март, като последното възраждане на Covid-19 все повече влошава перспективите за търсене на гориво.

Фючърсите в Ню Йорк паднаха под 68 долара за барел, след като се повишиха с почти 10% през последните три сесии. Намаляването на американските запаси, възстановяването на индийското търсене и успехите на Китай в борбата с вируса дават някои положителни признаци за пазара, но ограниченията за мобилност продължават да съществуват в много региони поради бързо разпространяващия се "делта" вариант на коронавирус, пише Bloomberg.

Петролът беше нестабилен този месец, като възстанови някои загуби тази седмица след най-лошата серия от спадове от октомври 2019 г. 

цени петрол

Европейският съюз ще обсъди в четвъртък дали да наложи повторно ограничаване на посетителите в САЩ, тъй като случаите на заразени се увеличават, докато пазарът ще следи за промени в производствената политика на ОПЕК+, когато групата се събере на 1 септември.

„Продължителното разпространение на делта варианта влияе върху търсенето на гориво за транспорт, особено на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион, където нивата на ваксинация са ниски“, каза Виктор Шум, вицепрезидент по енергийни консултации за IHS Markit в Сингапур. "Възходът на цените на петрола тази седмица няма да е устойчив."

Инвеститорите също ще наблюдават внимателно срещата в Джаксън Хоул в четвъртък, за да разберат как Федералният резерв ще облекчи стимулите. Доларът се повиши, което направи суровините като петрола по-скъпи за инвеститорите.

Цени

West Texas Intermediate за доставка през октомври загуби 0,6% до 67,93 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 7:45 сутринта в Лондон, след като се повиши с 1,2% в сряда.

Brent за октомврийско уреждане поевтиня с 0,4% до 71,97 долара на борсата ICE Futures Europe, след като спечели 1,7% в сряда.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,98 милиона барела миналата седмица, според данни на Energy Information Administration. Запасите от бензин се понижиха с 2,24 милиона барела, в сравнение със средната оценка в проучване на Bloomberg за спад от 1,5 милиона барела.