Европейските акции поскъпват след отмяна на забраната за пътуване до САЩ

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 16.07.2021

14:22 | 16 юли 2021
Обновен: 15:32 | 16 юли 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции поскъпват леко в петък, след като оптимизма, свързан с отмяната на забраната за пътуване до САЩ, подобри настроенията и компенсира някои разочароващи финансови отчети. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Индексът Stoxx Europe 600 добави 0,3% като секторът на пътуванията и развлеченията се представят най-добре, след като американският президент Джо Бадйън заяви, че съветниците му по въпросите за ковид обмислят дали да премахнат ограниченията за пътувания от Европа".

При отчетите, акциите на компанията за мобилни съобщения Sinch се изстрелват нагоре, след като резултатите ѝ за второто тримесечие надминаха очакванията. При луксозните стоки, акциите на Burberry поевтиняват след спад в продажбите в Европа, а производителят на часовници Cartier Richemont спадат до червена територия, след като резултатите не отговориха на високите очаквания, посочи Джо Ийстън.

От думите на госта стана ясно, че технологичните и миннодобивните компании се представят по-слабо, като спадът от 10% в цената на акциите на Ericsson натежа върху телекомуникационния сектор .

"Европейските акции се сринаха до едноседмично дъно през вчерашния ден, след като опасенията от инфлационните рискове се появиха. И въпреки че в последно време акциите достигнаха рекордни върхове, те все още се търгуват в тесен диапазон преди сезона на отчетите за второто тримесечие".

Поглеждаме към другите пазари: Доходността по 10- годишните облигации прекрати седмичния спад, който щеше да е трети по ред. Bloomberg Dollar Spot индекс остава почти без промяна.

"Петролът поскъпна, но е на път да отчете най-големия седмичен спад от април, поради несигурността около сделката на ОПЕК+ да увеличи предлагането. Биткойн поевтинява за втори пореден ден".

В предварителната търговия в САЩ акциите на Moderna поскъпнаха, след като компанията за ваксини беше включена в индекса S&P 500.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.