Доларът поевтинява спрямо останалите валути от страните на Г-10

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 09.06.2021

14:38 | 9 юни 2021
Обновен: 14:38 | 9 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Днес европейските акции поевтиняват след вчеращното покачване, докато инвеститорите очакват американския доклад за инфлацията и утрешното заседание на ЕЦБ. Това съобщи пазарният анализатор Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Индексът Stoxx 600 се търгува без промяна, като компаниите за пътуване и развлечения се търгуват с не голям ръст, след като САЩ облекчиха ограниченията за пътуване до няколко страни, включително Франция и Германия.", добави тя.

По думите ѝ икономическото отваряне и напредъкът във ваксинацията подкрепят поскъпването на европейските акции в последните сесии, но инвеститорите все още търсят признаци за инфлация, която може да застраши разхлабената парична политика на централните банки.

Анджела Фелисиано коментира и ситуацията на Wall Street. Фючърсите по американските акции остават без промяна, а пазарите са спокойни преди ключовите икономически данни за САЩ утре. Задава се истинска бирка мжду трейдърите, които вярват, че ускоряването на инфлацията е временно и тези, които залагат, че тя ще остане за постоянно, давайки аргименти на Федералния резерв да увеличи стимулите си.

"Доларът поевтинява спрямо останалите валути от страните на Г-10, а доходността по 10-годишните облигации поевтиняват до 1,5%.", каза тя.

При суровините лекият суров петрол продължава да поскъпва до на 70 долара за барел, след като доклад показа нов спад в американските петролни запаси, засилвайки оптимизма за възстановяването на търсенето.

"Биткойн от своя страна премина през още една трудна седмица. Най-голямата криптовалута в света все още не успява да се възстанови от разпродажбата миналия месец. Сега той се търгува за около 34 000 долара.", добави тя.

Пазарният анализатор спомена още, че по-късно днес американският президент Джо Байдън каца във Великобритания за срещата на върха на страните от Г7.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.