Производителите на луксозни стоки и на чипове повеждат ръстовете на борсите в Европа

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 19.02.2021

15:18 | 19 февруари 2021
Обновен: 15:19 | 19 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

Европейските акции поскъпват в края на седмицата, прекъсвайки най-дългата си губеща серия от октомври, на фона на силни отчети от производителите на луксозни стоки и на чипове. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 0,4%, като остава с 5% под рекордния връх, който достигна точно преди година”.

“Акциите на Hermes и на Moncler поскъпват с по над 5%, след като компаниите отчетоха по-добри от очакваното резултати за тримесечието, като цените на книжата на LVMH се повишават до рекорден връх”, посочи Ийстън.

“Акциите на BE Semiconductor повеждат ръстовете при производителите на чипове, след като компанията запази положителните си перспективи”.

“Междувременно продължителните мерки за овладяване на коронавируса се отразяват на сектора на услугите в еврозоната, който все още отчита спад, въпреки че производството се разширява над очакванията”, каза пазарният анализатор.

“Паундът поскъпва до 1,40 долара за пръв път от три години насам, след като инвеститорите заложиха на силната ваксинационна кампания на Великобритания, която би могла да предостави подкрепа за отваряне на икономиката”.

Ийстън отбеляза още, че петролът поевтинява до под 60 долара за барел на фона на бавното възстановяване на дейността на енергийния сектор в Тексас.

Целия коментар вижте във видеото.