Европейските акции поскъпват след сигнали за ограничаване на пандемията

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 31.03.2020

13:15 | 31 март 2020
Обновен: 15:56 | 4 юни 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции поскъпват в последния ден на първото тримесечие, насърчени от сигналите за стабилизиране на ситуацията в Италия - най-засегнатата от коронавируса европейска държава. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 1.9%. Акциите на всички компании от 19-те индустриални групи в него поскъпват, водени от туристическия сектор”.

“Италия регистрира най-малък брой на нови заразени от коронавирус от близо 2 седмици насам, а Световната здравна организация съобщи, че пикът на заразата може би вече е достигнат в Европа”, посочи Ийстън.

Той добави, че Испания обаче съобщава за 849 нови смъртни случая в следствие на коронавируса за 24 часа - най-големият брой от избухването на епидемията.

“Цените на акциите на компаниите от всички индустриални групи в Stoxx 600 завършват тримесечието със спадове”, посочи още пазарният анализатор. Ийстън отбеляза, че книжата на туристическите дружества поевтиняват с 42%, а тези на компаниите от здравния сектор - най-добре представящите се, се обезценяват с 8.7%.

“Европейските акции възстановиха част от загубите през последните сесии, насърчени от стимулите на правителствата за справяне с икономическите щети от пандемията”.

“Цената на лекия суров петрол тръгна нагоре след 3-дневните спадове”, каза още Ийстън.