Регулатори твърдят, че всички европейски банка ще се справят на стрес-тестовете

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, 25.02.2016

14:04 | 25 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Сандра Килхоф, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сандра Килхоф, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции се покачиха за първи път от три дни насам. Stoxx 600 в момента е нагоре с 1.3 %, а FTSE 100 също се покачва с около 2 %. Това е въпреки, че китайските акции се сринаха с най-много от месец насам в търговията в Азия, по-рано тази сутрин. Една от най-тъгуваните фирми беше листваната в Тайван, Foxconn, която отложи подписването на сделка с Sharp. Lъв Великобритания потребителското търсене подсили британската икономика. Тя нарасна с 0.5 % през последното тримесечие на 2015 г. Това спря най-силното понижение на паунда от повече от шест години – тя е почти без промяна спрямо долара. Ако погледнем към петрола, Вrent и WTI спадат. Ниските цени на петрола натиснаха надолу инфлацията – индексът на потребителските цени в еврозоната спада през януари, което увеличава натиска върху ЕЦБ да засили стимулите. Инфлацията е била 0.3 % - което е по-малко от очакваното 0.4 %.

Ако останем при европейските регулатори, според тях, нито една банка няма да има проблем да премине европейските стрес-тестове. Най-големите банки в Европа ще бъдат тествани за възможността им да издържат на свиването на икономиката в техните държави, на шоковете в големите развиващи се пазари, и на спадове в пазара на недвижими имоти и суровини.

Акциите на Lloyds Banking Group скочиха с над 9%, след като банката увеличи дивидента си. Банката обяви специални мерки за изплащане и заяви, че може да е достигнала до края на обвиненията на грешно изплатени застраховки за защита на плащанията. Печалбата преди данъци за 2015 г. отговори на очакванията на анализаторите, като се повиши до 8,11 млрд. лири, но въпреки това, заплатата на главния изпълнителен директор Антонио Орта-Осорио беше намалена точно заради тези обвинения.

Вижте целия коментар: