Турските пазари следват европейските

Пазарен коментар на Симин Демокан, 19.02.2016

13:45 | 19 февруари 2016
Обновен: 15:16 | 19 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовите пазари в Турция бележат лек спад, като следват тенденцията на европейските пазари. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Тurkey Симин ДемоканБорса Истанбул бележи спад с 0,3%, като седмичното покачване е около 3.5%. Лирата се обезцени слабо спрямо долара и се търгува на 2.97. 


За седмицата, това е една от най-лошо представящите се валути на развиващите се пазари. Тя загуби почти 1.5% спрямо долара, а доходността на 5-годишните държавни облигации нарасна с 12 базисни пункта до над 11%, отбелязвайки най-високата доходност от месец януари насам.


Доверието на потребителите през февруари е достигнало най-ниското си ниво от октомври насам и така спада вече 3 месеца. Едно от големите притеснения в турската икономика е покачващата се годишна инфлация, която е близо 10%. Експертите твърдят, че централната банка трябва да вдигне лихвения процент, за да обуздае инфлацията.

Във вторник централната банка има среща по въпросите на монетарната политика, но не се очакват решения в тази посока от страна на гуверньора Башчъ. Това може отчасти да се дължи и на натиска оказван от президента Ердоган, който настоява за сваляне на лихвите, за да се подкрепи растежа на икономиката.


Относно терористичната атака, която отнe живота на 28 души в Анкара, Демокан каза, че се наблюдава задълбочаващо се разделение между двама съюзника от НАТО. САЩ заявяват, че няма да прекъснат връзките си с ИПГ, и така пренебрегват искането на Турция, която обвинява групировката за взрива в Анкара.


Турция счита тази групировка за терористична организация. САЩ обаче гледа на тях, като на съюзник в борбата с Ислямска държава, като за Съединените щати това е основен приоритет.

Турция обаче е предпазлива по отношение на териториите отвоювани от сирийските кюрди, защото това би могло да им позволи да създадат собствена държава и така да подхранят стремежите на кюрдите в Турция.

През изминалата седмица, Турция подложи на обстрел ИПГ.

Вижте целия коментар: