Shanghai Composite удари 6-месечно дъно

Коментар на Хайди Лун от Bloomberg, 14.01.2016

12:45 | 14 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анализаторът на Хайди Лун от Bloomberg коментира ситуацията на пазара на акции в Китай в контекста на последните разпродажби.

 

Шери Ан, Bloomberg: Хайди, още трудности и бомби, с които властите трябва да се справят.

Хайди Лун. Bloomberg: Да, Шери, никой не завижда на китайските пазарни регулатори през тази или миналата година. Последните новини, които имаме са за Weibo. Акаунтите на борсите в Шъндзън и Шанхай са следени много отблизо от регулаторите по отношение на продажбите на дялове от основните акционери на тези две борси. Те насочват вниманието си особено към пакетните продажби, както и съвкупни търгове, в опит да се повишат наблюдението върху споделянето на информация. Това са последните увеличения на няколко от ограниченията, които се прилагат. Видяхме забрани или ограничения на продажбите и късите позиции на китайските пазари. В най-лошия момент за пазарите търговията беше прекратена на целия пазар.

А при последния такъв случай преди около седмица от Hang Seng обявиха, че големите акционери в компаниите ще трябва да дават предизвестие от 15 дни преди да извършват продажби и първоначалните продажби ще бъдат ограничени до 1%. Така че това е последното развитие и в момента очакваме дали изобщо ще има някакъв регулаторни промени след днешната касапница на пазарите.

Въпреки че отново виждаме тези ниски нива и акциите са паднали с 20% от декември насам и са под дъната от август, много анализатори все още казват, че пазарът е твърде надценен. Според Ксяо Хон от Bocom International, човекът, който миналото лято предвиди повишението и след това срива на китайските пазари, дори най-пострадалите акции в Китай все още са твърде скъпи. Той говори за ChiNext индекса, с ниска пазарна капитализация, който измерва главно технологични компании, наричан от някои китайския Nasdaq. Той е надолу с 24% за последните 12 месеца само за последните 3 седмици, но все още е 51% по-високо от нивото си преди 2 години.

По отношение на оценката на пълната стойност, той е 3 пъти по-скъп от Шангхай и печалбите са 33 пъти по-големи. Според Ксяо Хон обемът на продажбите трябва да се повиши значително. Проблемът е, че хората очакват управляващите в голям брой от тези компании да продадат дяловете си, след като ограниченията бъдат свалени. Но според него ако спекулирате с риска на тези пазари, пазарите могат да ви изпреварят, както става днес.

Джеф Йех от Yun Tan Yu China, заяви, че вече изобщо не търгува с китайски технологични акции и вече е много по-консервативен. Той надценяваше тези акции само преди няколко месеца, но сега казва, защо да добавяме такива имена към портфейлите си преди оценката на пълната стойност да падне.

Шери, предполагам, че позитивната нотка е, че в момента около половината от акциите в състава на Shanghai Composite технически са разпродадени. Имайки предвид какво виждаме на пазарите днес, настроенията не ни казват, дали в скоро време ще видим възстановяване на тези 533 разпродадени акции на компании.