Смартфоните без Android набират сила в Китай

Коментар на Розалинд Чин, 14.01.2016

12:21 | 14 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Розалинд Чин коментира пред Bloomerg ситуацията на пазара на смартфони в Китай.

 

Водеща: Разкажете ни за това.

Розалинд Чин: Да, данните от правителството показват, че през последното тримесечие на миналата година в Китай са внесени 23,4 млн. смартфони, които не използват Android. Това означава iPhone, телефони на Microsoft и такива с местни операционни системи, което се равнява на ръст от 33%. Според Marbridge Consulting, повечето от тях са iPhone. Това е важно, защото ако погледнете световния пазар на смартфони, има притеснения, че той се забавя и става все по-пренаситен.

IDC заявиха, че доставките на умни телефони нараснаха само с 1% през миналата година, ако погледнем 2014, те нараснаха с 20%, а през 2013 - с цели 64%. Това е огромно забавяне световните доставки на смартфони. Ако Apple и телефоните, които не използват Android се справят добре в Китай, това би било много добре за самите Applе и те го разбират. През септември, 30 млн. iPhone бяха продадени в Китай, когато беше пуснат последния модел, което удвои печалбите им от Китай за последното тримесечие до септември до $12,5 млрд.

Те също така увеличават и броя на магазините си. В момента те са 28 и очакват да станат 40 до средата на годината, така че Applе залагат големи надежди на китайския пазар да движи растежа.

Това може да се нарече светъл лъч за тях във все по-трудната среда и изглежда, че Applе увеличава пазарния си дял, поне според данните, които имаме.