Суровините носят най-слаба възвращаемост поне от 1991

Петролът, медта и царевицата продължават надолу

20:36 | 12 януари 2016
Обновен: 20:36 | 12 януари 2016
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Суровините носят най-ниска възвращаемост поне от 1991 г. насам, съобщава Bloomberg. Така агонията за производителите на енергия, индустриални метали и селскостопански борсови стоки се удължава след кошмарната 2015 г. 

Широкият суровинен индекс Bloomberg Commodity Index, който измерва възвращаемостта от 22 суровини, загуби 1,5% само на 12 януари, като стойността му падна до 74,02. Поевтиняване отчетоха суровият петрол на борсата в Ню Йорк, както и медта и царевицата. 

Експанзията на глобалната икономика се забави и се стигна до свръхпредлагане на почти всички пазари на суровини. Последните проблеми в Китай допълнително подхраниха притесненията, че потреблението от страна на най-големият потребител на суровини (Китай б.р.) ще продължи да се забавя. 

„Отказала съм се да прогнозирам дъното. Суровините имат крайна стойност, те служат за поределена цел. Имаме нужда от мед, петрол и царевица. Винаги трябва да се търси маргиналната стойност. По всички индикатори се приближаваме към това“, каза Фиона Боал, директор по изследванията за суровините във Fulcrum Asset Management.