Какво да очакваме от китайските пазари след спада

Коментар на Джулиет Сали от Bloomberg

16:00 | 12 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Какво да очакваме от китайските пазари след спада

Водещ: Това знак ли е, че днес ще е по-добър ден за пазарите?

 

Джулиет Сали, Bloomberg: Мисля, че това, което видяхме беше ужасен ден в Китай вчера с индекса Shanghai Composite, който спадна с повече от 5%, подобна картина видяхме и при Shenzhen. Това е основният индекс, който следва тези в Азия, така че ако искате да инвестирате на китайския пазар в САЩ, его ги борсово търгуваните индекси, които следват основните азиатски пазари. От тук се вижда, че те спадат с 2,43% при този индекс, а при другия индекс, който ги следва, спадът е с 2,55%. Вчера видяхме спад от 5,3% на Shanghai Composite и 6,6% на Shenzhen. Това, което чувам от трейдърите в САЩ, е, че вероятно станахме свидетели на отдръпване, защото според тях властите ще решат да се намесят още веднъж, за да настроят пазара - нещо върху което спекулираме от известно време. Волатилността е все още много висока, особено в Китай, където Shanhai Composite досега е спаднал с 15% за шест дни търговия. Има много спекулации, че правителството няма да позволи Shanghai Composite да спадне под тези 3,94%. Ако погледнем към фючърсите днес, виждаме нивото от 3,2, както и повишение при H-SHARES индекс. Затова се надявам това, което видяхме на американския пазар, да създаде чувството, че може би няма да видим толкова ужасен ден, какъвто беше вчера.

 

Водещ: Интересно е да се проследи различието в мненията за намесата на правителството на азиатските пазари вътре и извън страната. Но какво ще кажеш за юана, може би тук ставаме свидетели на интервенции от по-различно естество?

 

Джулиет Сали, Bloomberg: Чухме интересни неща от Енджи, който е официален представител на Министерство на финансите в Китай, като той каза, че ако гледаме на юана в краткосрочен план, вече сме чували прогнози, че той ще спадне. Разбира се, говореше се, че той може да спадне с 14% до 7,6 спрямо долара. Вчера от лондонския хедж фонд Omni Partners обясниха, че не трябва да се учудваме на нива от 8,9,10 спрямо долара, но Енджи казва, че това е напълно нереалистично и такъв спад е невъзможен сега. Той също беше попитан за точността на данните в Китай. Както знаете, винаги има доста въпроси за данните, обявявани от официалните институции, като Eнджи заяви, че те са до голяма степен точни.